https://greek-developers.gr/wp-content/uploads/2019/04/Speed-Up.png
SHARE

Η βελτίωση της ταχύτητας ενός site είναι πολύ σημαντική, εάν θέλετε να αυξήσετε τις επισκέψεις της σελίδας σας.

Περιορίστε τα HTTP Requests

Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού χρόνου φόρτωσης μίας σελίδας αφορά τα διαφορετικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται: τις εικόνες, τα Style Sheets (CSS), τα Scripts, κλπ. Καθένα από αυτά τα στοιχεία έχει και το δικό του HTTP Request, άρα όσα πιο πολλά στοιχεία έχετε προσθέσει σε μία σελίδα, τόσο περισσότερο χρόνο αυτή χρειάζεται για να φορτώσει.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε τη σελίδα σας να τρέξει γρηγορότερα είναι απλοποιώντας το design της:

  • Έχετε μόνο τα απαραίτητα στοιχεία στο site.
  • Χρησιμοποιήστε CSS αντί για εικόνες όπου είναι δυνατό.
  • Συνδυάστε περισσότερα CSS σε ένα αρχείο.
  • Μειώστε τα scripts και τοποθετήστε τα στο κάτω μέρος της σελίδας.

Συμπιέστε το περιεχόμενο της σελίδας σας.

Οι σελίδες που αποτελούνται από ποιοτικό περιεχόμενο τις περισσότερες φορές ξεπερνούν τα 100kb. Το μέγεθός αυτό τις καθιστά αργές και κατά συνέπεια κουραστικές για τον χρήστη, ο οποίος τελικά τις εγκαταλείπει. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε άμεσα την ταχύτητα της σελίδας σας είναι συμπιέζοντας το περιεχόμενό της. Μία συμπιεσμένη σελίδα αυτόματα μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει κατά 70%!

Tip:  Οι περισσότεροι servers μπορούν να συμπιέσουν αρχεία, προτού τα στείλουν για download. Ενεργοποιήστε στον Apache την εντολή mod_deflate, στο Nginx την εντολή HttpGzipModule και τέλος στο IIS την εντολή Configure HTTP Compression.

Ενεργοποιήστε το browser caching

Την πρώτη φορά που επισκέπτεται κανείς τη σελίδα σας, θα πρέπει να κατεβάσει τα αρχεία HTMLCSS και JavaScript και τέλος τις εικόνες, πριν ξεκινήσει την περιήγηση. Τα στοιχεία αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο, σε μία προσωρινή μνήμη, ώστε σε μελλοντικές επισκέψεις ο browser να μπορέσει να φορτώσει τη σελίδα, χωρίς να χρειαστεί να στείλει νέα HTTP Requests στον server. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται browsecaching.

Να θυμάστε ότι το 40-60% των επισκεπτών έρχονται με άδειο cache. Φροντίστε λοιπόν το site σας να είναι αρκετά γρήγορο για όσους σας επισκέπτονται πρώτη φορά, αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις τους.

Μειώστε τα resources

Μπορεί το WYSIWYG editor να είναι αρκετά χρήσιμο για να χτίσετε μία σελίδα, κάποιες φορές όμως δημιουργεί έναν ακατάστατο κώδικα, που κατά συνέπεια μειώνει την ταχύτητα της.

Καθώς λοιπόν ένα μικρό κομμάτι κώδικα μπορεί να αυξήσει το μέγεθος μίας σελίδας, είναι σημαντικό να περιορίζετε τα πρόσθετα κενά, ώστε οι σελίδες σας να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερες.

Προσαρμόστε τις εικόνες του site

Για να βελτιώσετε την ταχύτητα του site σας, θα πρέπει να κάνετε σωστό optimization στις εικόνες. Δώστε έμφαση σε 2 στοιχεία: το μέγεθος και τον τύπο αρχείου.

Το μέγεθος μιας εικόνας μπορεί να επιβραδύνει τη φόρτωση μίας σελίδας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να κρατάτε τις εικόνες σας όσο μικρότερες γίνεται και να τις κόβετε στο σωστό μέγεθος. Για παράδειγμα, εάν η σελίδα σας έχει 570px πλάτος, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις εικόνες σε αυτό το μέγεθος.

Ως προς τον τύπο αρχείου, οι εικόνες JPEG είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, μία πολύ καλή εναλλακτική είναι οι εικόνες PNG, με την επιφύλαξη ότι οι παλιοί browsers ίσως δεν τις υποστηρίζουν απόλυτα.

Τip: Χρησιμοποιήστε προγράμματα όπως το Photoshop ή το Illustrator, για να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας, πριν τις ανεβάσετε στον server.

Βελτιστοποιήστε τα CSS και JavaScript αρχεία

Η CSS ελέγχει την εμφάνιση της σελίδας σας και τη διαμορφώνει στιλιστικά ενώ τα JavaScriptαρχεία προσθέτουν λειτουργία και δυναμισμό στην ιστοσελίδα σας. Ο κώδικας CSS και JavaScript εισάγονται είτε με εξωτερικά αρχεία (external  files) είτε ενσωματώνονται στον HTMLκώδικα.

Tip: Για να μικρύνετε τα resources χρησιμοποιήστε το PageSpeed Insights της Google, κάντε λήψη των βελτιστοποιημένων πόρων JavaScript και CSS και αντικαταστήστε τα με τα υπάρχοντα αρχεία στον server της ιστοσελίδα σας.

Δώστε προτεραιότητα στην κορυφή της σελίδας

Ένα μυστικό για να βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη, είναι κάνοντας το περιεχόμενο που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας σας να τρέχει γρηγορότερα. Όταν μία σελίδα φορτώνει σταδιακά, δηλαδή αποκαλύπτει πρώτα τις απλές και έπειτα τις σύνθετες πληροφορίες, τότε καταφέρνει να κάνει τον χρήστη να ανυπομονεί για να δει το περιεχόμενό σας ολοκληρωμένο. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην κορυφή της σελίδας σας και κερδίστε περισσότερους επισκέπτες!

Περιορίστε τη χρήση των plugins

Η εκτεταμένη χρήση των plugins κάνει το site σας να φορτώνει πιο αργά. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας ή άλλα τεχνικά θέματα, που επηρεάζουν την ταχύτητα της σελίδας.

Η συμβουλή μας είναι η εξής: Ξεκινήστε να απενεργοποιείτε τα περιττά plugins και έπειτα ελέγξτε την απόδοση του server σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίσετε συγκεκριμένα ποια plugins μειώνουν την ταχύτητα του site σας.

Περιορίστε τη χρήση των redirects

Τα redirects δημιουργούν πρόσθετα HTTP requests, άρα επηρεάζουν και την ταχύτητα φόρτωσης. Όσο μπορείτε λοιπόν κρατήστε τον αριθμό τους περιορισμένο.

Μειώστε τον χρόνο απόκρισης του διακομιστή

Θέστε μία βασική αρχή στη σελίδα σας: ο χρόνος απόκρισης του server δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 200ms(millisecond). Εάν αξιοποιήσετε όλα τα παραπάνω tips, είστε σε καλό δρόμο.

SHARE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *