https://greek-developers.gr/wp-content/uploads/2019/08/glwsses-progrramatismou.jpg
SHARE

Αν κάποιος στις μέρες μας θέλει να μάθει προγραμματισμό, το πρώτο και βασικότερο εμπόδιο που θα συναντήσει είναι η εύλογη απορία που γεννιέται εξ αρχής “ποια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει να επιλέξω;”. Στο παρόν άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού, θα δούμε που χρησιμοποιείται η κάθε μια αλλά και ποιες γλώσσες θα πρέπει να γνωρίζει κανείς, προκειμένου να ασχοληθεί με συγκεκριμένες εργασίες.

Είναι σίγουρο, πως αν κάποιος ρωτήσει 100 άτομα “με ποια γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσω;” θα λάβει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις, χωρίς να καταφέρει να κατασταλάξει σε κάποια με απόλυτη σιγουριά για την επιλογή του. Για να καταφέρει κανείς να επιλέξει την κατάλληλη γλώσσα, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα ήθελε να κάνει, τι εφαρμογές θα ήθελε να αναπτύξει, ποιες εργασίες θα φέρει εις πέρας και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του. Η λογική που κρύβεται πίσω από κάθε γλώσσα προγραμματισμού, απαιτεί καλές γνώσεις Μαθηματικών, καθώς οι αποδοτικοί αλγόριθμοι σε κάθε πρόγραμμα δομημένο με οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού παίζουν σημαντικό ρόλο και στην απόδοση του τελικού προγράμματος. Κάποιες από τις πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού τα τελευταία χρόνια είναι η C, η Java, η Python και αρκετές άλλες.

Το βοήθημα αυτό, θα το χωρίσουμε σε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θα εξετάσουμε τις διάφορες γλώσσες προγραμματισμού κατά όνομα και ποιες είναι οι χρήσεις τους, ενώ στην δεύτερη θα αναλύσουμε τις γλώσσες προγραμματισμού που θα ήταν ιδανικές να ξέρει κάποιος προκειμένου να ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Κατά πολλούς είναι η μητέρα των γλωσσών. Είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο και όχι άδικα. Είναι η γλώσσα που βάζει τα απαραίτητα θεμέλια σε έναν αρχάριο προγραμματιστή και είναι ικανή να τον προετοιμάσει για αρκετά δύσκολα πρότζεκτ. Η C είναι μια διαδικαστική γλώσσα προγραμματισμού, και βασίζεται στην επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, δηλαδή δίνει στον προγραμματιστή αμέσως την δυνατότητα να κατανοήσει το πως λειτουργούν οι συσκευές, τα μηχανήματα, ο υπολογιστής. Το ότι είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο, δεν κάνει την C μια εύκολη γλώσσα, καθώς έχει αυστηρούς κανόνες και δομή, αλλά σίγουρα η εκμάθησή της θα ανεβάσει το προσωπικό επίπεδο του κάθε προγραμματιστή.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε C, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

γλώσσα προγραμματισμού

 

Η γλώσσα προγραμματισμού C++

Η C++ είναι θα έλεγε κανείς, η εξέλιξη της γλώσσας C. Δανειζόμενη αρκετά στοιχεία από την C, με παρόμοια δομή και σύνταξη, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον που ξέρει ήδη C να μάθει πλέον C++. Η γλώσσα αυτή, εισάγει περισσότερα χαρακτηριστικά από την προκάτοχό της, αρκετές φορές και γραφικό περιβάλλον και ο τομέας της συνάδει με τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό. Τέλος, τα περισσότερα προγράμματα που μπορούν να γραφούν σε C, μπορούν να γίνουν και με C++.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε C++, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

γλώσσα προγραμματισμού

 

Η γλώσσα προγραμματισμού C# (C Sharp)

Η C# είναι μια ιδιαίτερα γνωστή γλώσσα στους προγραμματιστές παιχνιδιών. Ανεπτυγμένη από την Microsoft για το λογισμικό .Net Framework. Πρόκειται για μια αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού, η οποία παρέχει άμεση πρόσβαση σε τεράστιες βιβλιοθήκες κλάσεων του .Net Framework αλλά και ασφάλεια των τύπων της. Το game development θα έλεγε κανείς είναι συνώνυμο με την C#, καθώς οι περισσότεροι προγραμματιστές παιχνιδιών εργάζονται πάνω σε αυτή. Ο συνδυασμός της με μια καλή game engine, μπορεί να φέρει πολύ όμορφα αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε C#, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

γλώσσα προγραμματισμού

 

Η γλώσσα προγραμματισμού Java

Μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού. Η Java αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό εργαλείο αρκετών προγραμματιστών για την ανάπτυξη εφαρμογών σε πολλές συσκευές. Είναι ίσως η μόνη γλώσσα προγραμματισμού που μπορεί να τρέξει σε όλες τις πλατφόρμες (Windows, Android, iOS, Linux, MacOS) με τον ίδιο ακριβώς κώδικα ή με μικρές αλλαγές. Πρόκειται για μια γλώσσα του αντικειμενοστραφή προγραμματισμού και έχει να κάνει κυρίως με την διαχείριση αρχείων, γραφικών αλλά και του ήχου. Η Java είναι ένας σχετικά εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να φτιάξει κανείς το πρώτο του απλό πρόγραμμα με γραφικό περιβάλλον.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε Java, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

γλώσσα προγραμματισμού

 

Η γλώσσα προγραμματισμού Python

Μια πολύ πιθανή απάντηση στην ερώτηση “με ποια γλώσσα προγραμματισμού να ξεκινήσω;” είναι η Python. Η γλώσσα αυτή, συνδυάζει την απλότητα με τις προηγμένες δυνατότητες, χωρίς ιδιαίτερη σύνταξη και αυστηρούς κανόνες. Είναι αρκετά φιλική προς τον χρήστη και αφορά κυρίως σε προγράμματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ασφάλεια. Να υπενθυμίσουμε πως αρκετές από τις δημοφιλέστερες σελίδες στο διαδίκτυο είναι δομημένες με Python, όπως για παράδειγμα το Instagram.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε Python, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

 

 

Η γλώσσα προγραμματισμού JavaScript

Θα περίμενε κανείς πως η γλώσσα αυτή έχει κάποια σχέση με την Java που είπαμε πιο πάνω. Η αλήθεια είναι πως η JavaScript είναι μια τελείως ανεξάρτητη γλώσσα, με διαφορετικό συντακτικό από την Java, άλλη δομή και διαφορετική χρήση. Η JavaScript χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και η δομή της είναι πραγματικά απλή. Είναι αυτόματα ενσωματωμένη σε κάθε γνωστό browser καθώς και προσφέρει την δυνατότητα του να βλέπεις απευθείας τα αποτελέσματα όσο συντάσσεις τον κώδικα.

Οι παρακάτω γραμμές κώδικα σε JavaScript, τυπώνουν στον χρήστη τις λέξεις “Hello World”.

γλώσσα προγραμματισμού

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Πέραν όλων των γλωσσών που αναλύσαμε, να αναφέρουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλες γλώσσες προγραμματισμού, είτε ιδιαίτερα γνωστές είτε όχι. Εδώ μπορείτε να δείτε μια λίστα με όλες τις γλώσσες που υπάρχουν ταξινομημένες με αλφαβητική σειρά. Παρά την ανάλυση που έγινε πιο πάνω, κάποιος είναι πολύ πιθανόν να μην έχει βρει το αντικείμενο που ζητάει, και να θέλει να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, η βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει κανείς τον προγραμματισμό, είναι να γνωρίζει εξ αρχής τι προγράμματα θέλει να φτιάχνει και με ποιο αντικείμενο θα ήθελε να ασχοληθεί. Έτσι, παρακάτω, θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις από αυτή την οπτική γωνία, και θα προσπαθήσουμε να κατατάξουμε τις γλώσσες, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε απασχόλησης.

Προγραμματισμός εφαρμογών

Αν και ο τίτλος είναι αρκετά γενικός, εμείς θα τον περιορίσουμε ειδικότερα. Ο προγραμματισμός εφαρμογών μπορεί ασφαλώς να έχει πολλές πτυχές, από απλές εφαρμογές στον προσωπικό μας υπολογιστή όπως κομπιουτεράκια, μετατροπείς και επίλυση αριθμητικών παραστάσεων έως ανάπτυξη εφαρμογών για προγράμματα επιδοτούμενα από κυβερνήσεις σε υπερυπολογιστές και ειδικά συστήματα. Προφανώς, οι γλώσσες και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι παντού οι ίδιες, η λογική του προγραμματισμού όμως παραμένει κοινή. Για προγραμματισμό εφαρμογών σε προσωπικό επίπεδο, γλώσσες όπως η C, η C++ και η Java είναι αρκετά ικανές να κρατήσουν το ενδιαφέρον ενός αρχάριου προγραμματιστή για αρκετό καιρό, καθώς είναι πολύ ικανές γλώσσες και δίνουν αρκετές δυνατότητες για ποικίλες υλοποιήσεις.

γλώσσα προγραμματισμού (2)

 

Προγραμματισμός παιχνιδιών

Ίσως η δημοφιλέστερη κατηγορία στις μέρες μας. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν όνειρο να μπορούν να προγραμματίζουν τα δικά τους παιχνίδια, λίγοι όμως τα καταφέρουν. Ο προγραμματισμός παιχνιδιών απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις στις έννοιες και την λογική του προγραμματισμού. Η γνώση της γλώσσας C  μπορεί να δώσει αρκετά ερεθίσματα σε κάποιον αρχάριο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη παιχνιδιών, χωρίς όμως να κάνει μια ολοκληρωτική δουλειά. Σε πιο επαγγελματικό επίπεδο ένας προγραμματιστής παιχνιδιών θα πρέπει σίγουρα να ασχοληθεί με την C#(C Sharp), την C++ και την JavaScript όσον αφορά στους υπολογιστές, ενώ για παιχνίδια που προορίζονται για κινητές συσκευές η γνώση Java, Swift αλλά και C++ κρίνεται απαραίτητη. Ασφαλώς, για ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, χρειάζεται κανείς και γνώσεις γραφικών, design, μουσικής και πολλών άλλων. Το σίγουρο είναι, πως χρειάζεται διάβασμα και επιμονή.

γλώσσα προγραμματισμού (2)

 

Προγραμματισμός ιστοσελίδων

Το προγραμματισμός ιστοσελίδων είναι ένας ακόμα ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός τομέας. Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να φτιάξει και να συντηρήσει την προσωπική του ιστοσελίδα με τα ίδια του τα χέρια; Ο προγραμματισμός ιστοσελίδων είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός και ευχάριστος, καθώς μπορείς να βλέπεις άμεσα τα αποτελέσματα των πράξεών σου, από την άλλη όμως κρύβει αρκετές δυσκολίες και προβλήματα, τόσο κατά την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας όσο και κατά την συντήρησή της. Οι προγραμματιστές ιστοσελίδων χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, τους back-end developers και τους front-end developers. Οι πρώτοι, είναι αυτοί που κάνουν όλες τις ενέργειες που δεν βλέπει ποτέ ο απλός χρήστης, όπως για παράδειγμα διαχείριση της βάσης δεδομένων και του server μιας ιστοσελίδας, ενώ οι δεύτεροι προγραμματίζουν ο,τι ακριβώς χρειάζεται να βλέπει το τελικός χρήστης. Για να γίνει κανείς back-end developer θα χρειαστεί να μάθει πολύ καλά γλώσσες όπως Python, Perl, PHP, .Net, SQL, ενώ ένας front-end developer χρειάζεται γνώσεις HTML(γλώσσα σήμανσης), CSS, PHP, JavaScript. Προφανώς για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και σωστής ιστοσελίδας, χρειάζονται και περαιτέρω γνώσεις, όπως για παράδειγμα γνώσεις γραφιστικής.

γλώσσα προγραμματισμού (2)

 

Όπως ίσως καταλάβατε, λοιπόν, η εκμάθηση μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν είναι εύκολη διαδικασία και σίγουρα απαιτεί μελέτη, υπομονή και επιμονή. Προγραμματιστής δεν γίνεται κανείς από την μια μέρα στην άλλη. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου κάποιος να θεωρείται επαγγελματίας γνώστης προγραμματισμού. Όπως λέει και η παροιμία “κάθε αρχή και δύσκολη”, το ίδιο ισχύει και στον προγραμματισμό. Τα πράγματα στην αρχή θα είναι δύσκολα και ίσως δυσνόητα, αλλά με διάβασμα, αφοσίωση και αρκετή εξάσκηση τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στο παρόν άρθρο δεν θα παραθέσουμε links ή βιβλία για κάθε γλώσσα ξεχωριστά, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχουν κατά δεκάδες και μπορεί να τα βρει κανείς πολύ εύκολα με μια απλή αναζήτηση. Ωστόσο, σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε αρκετά αξιόλογα μαθήματα για όλα τα επίπεδα προγραμματισμού, να βρείτε ποιο σας κινεί το ενδιαφέρον και να το μελετήσετε.

Αν σας άρεσε το άρθρο αυτό, πείτε μας στα σχόλια την γνώμη σας, αν ξέρετε κάποια/ες γλώσσα/ες προγραμματισμού ή αν θα θέλατε να δείτε παρόμοια άρθρα με περισσότερες λεπτομέρειες για τις γλώσσες προγραμματισμού.

Πηγή

SHARE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *